Ik ben Michèle Verheye. Als kankerpatiënte kan ik alleen maar met lof spreken over de borstkliniek van het Jan Yperman-ziekenhuis in Ieper. Hun psychologische begeleiding heeft me door de zware ziekteperiode heen geloodst. Als gezonde mens sta je vaak niet stil bij de ziekte die men “kanker” noemt, ook al word je er mee geconfronteerd in je eigen familie- of vriendenkring.

Mijn moeder stierf op 56-jarige leeftijd aan borstkanker. Ik liet me elk jaar wel screenen tot op die fatale dag in 2012. Ik was net geen 55 en onderging een mammografie en een echo, en de radioloog merkte iets op. Het gevolg was onmiddellijke uitgebreidere onderzoeken, zoals een MNR en een borstpunctie. En toen kwam het verdict “kanker” of zoals bij zoveel andere kankerpatiënten, psychologisch een doodsvonnis, de reële kans op vroegtijdig overlijden.

De behandeling werd onmiddellijk opgestart, terwijl ik tevens direct psychologische begeleiding kreeg door het team van de borstkliniek. Met al mijn vragen en mijn menselijk onvermogen kon ik bij hen terecht. En dat was goed, want naast de lichamelijke ongemakken zoals haarverlies, en het afzien door de chemotherapie en de bestralingen, word je ook geconfronteerd met jezelf , met de zin van het bestaan. Waarom ik, waarom dat, waarom zo, hoelang nog?

Gelukkig was de kanker niet uitgezaaid en niet hormoongevoelig, alhoewel hij toch agressief was. We waren er gelukkig op tijd bij. Na de behandelingen bleef ik nog een jaar thuis in herstelverlof. Naast de behandeling op zich was er ook de onco-revalidatie in het ziekenhuis dat o.a. bestond uit fitness en aqua-gym.

Daar ontmoette ik lotgenoten bij wie je ook je verhaal kwijt kon en van wie je veel steun kreeg. De borstkliniek bleef me opvolgen zolang de klinische behandeling duurde en nu ga ik nog elk jaar naar de controle.

De borstkliniek van het Jan Ypermanziekenhuis vind ik een prachtig initiatief dat heel veel steun betekent in de persoonlijke strijd van iedere patiënt tegen het monster dat kanker heet.

© Bruidsmode Els Lucienne (BVBA) BTW BE 0506.797.284 | Sint-Sixtusstraat 99 8970 Poperinge

Cooked and Spiced by Tasty Creations | Hosted by LMD

Trotse partner van www.runawaybride.be.